E-introductie Kum Nye – Luisteren naar het lichaam

Wat is Kum Nye Yoga?

De E-introductie Kum Nye laat je via inspirerende inleidingen en audio-opnamen in 6 lessen kennis maken met de belangrijke basisthema’s van Kum Nye.

Kum Nye is een yoga-traditie uit het Tibetaans boeddhisme, gebaseerd op oefeningen om energie vrij te laten stromen in het lichaam. Zo blijf je optimaal gezond en vitaal.

Over Kum Nye wordt voor het eerst gesproken in Tibetaanse teksten uit de achtste eeuw. Het is een holistisch genezingssyteem, dat door Tarthang Tulku ruim 40 jaar geleden naar het Westen is gebracht.

Via de langzame en zachte bewegingen van Kum Nye kun je heel natuurlijk je lichaam en geest ontspannen. Dit doe je door je aandacht te richten op gevoelens en sensaties in je lichaam die door de oefeningen worden opgewekt. Vanwege de eenvoud is Kum Nye door iedereen te beoefenen, ongeacht je leeftijd of lichamelijke conditie.

Zelfs als je het druk hebt kun je, slechts door enkele minuten Kum Nye per dag te doen, al meer ontspanning ervaren. Omdat je lichaam en geest via de oefeningen beter gaan samenwerken, geeft dat bovendien nieuwe inspiratie en voldoening.

Drie soorten oefeningen

Zittende oefeningen en ademtechnieken
helpen je gevoelens te ontdekken waarvan je je normaal gesproken niet bewust bent; daardoor kom je in contact met de vitaliteit van de energiecentra of chakra’s.

Zelfmassagetechnieken en bewegingsoefeningen
stimuleren subtiele energieën die in je hele wezen kunnen doordringen; ze integreren je mentale en fysieke zelf en helpen jezelf beter te begrijpen.

Strekoefeningen
brengen een diep gevoel van ontspanning teweeg op drie niveaus: op het fysieke, het mentaal-emotionele en het energetische of spirituele niveau.

Deze zachte oefeningen dienen om spanning te verlichten, energieniveaus te verhogen, concentratie te verbeteren en het zintuiglijke bewustzijn te versterken.

Opbouw van de cursus

De E-introductie Kum Nye bestaat uit 6 lessen. Elke les geeft een inleiding met enkele belangrijke basisprincipes van Kum Nye en een oefensessie met specifieke Kum Nye oefeningen die horen bij het thema van de les.

De oefensessie wordt begeleid aan de hand van audio-opnamen. Deze zijn ingesproken door Charaka Jurgens, senior Kum Nye docente van Nyingma Centrum Nederland. 

Ten slotte geeft elke les een specifieke leesopdracht uit het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga.

Je kunt de lessen volgen vanuit je persoonlijke leeromgeving via je computer, laptop, tablet of telefoon. Daarnaast ontvang je na je inschrijving alle cursusmateriaal: PDF’s met tekst en audio-opnamen. Deze kun je downloaden en opslaan, zodat je ook na afloop van de cursus het materiaal kunt blijven gebruiken.

Als we leren onze zintuigen te openen en rechtstreeks contact te maken met onze gevoelens, komen lichaam en geest vollediger met elkaar in contact en wordt elke ervaring rijker, gezonder en mooier.

Tarthang Tulku – Tibetaanse Ontspanning

Een korte omschrijving van de inhoud van de lessen

  • Les 1 – Een andere interesse voor het lichaam ontwikkelen
  • Les 2 – Ons lichaam beter leren kennen – De ‘Zeven Gebaren’ zithouding
  • Les 3 – Ontspannen in spanning
  • Les 4 – De invloed van de adem op ons algehele welbevinden
  • Les 5 – De energie doorstroming verbeteren
  • Les 6 – Evenwicht

Voor wie?

Kum Nye kan beoefend worden door iedereen tot op hoge leeftijd en ongeacht je lichamelijke conditie. Het wordt ook met succes toegepast door fysio- en psychotherapeuten.
Deze E-introductie Kum Nye is zeer geschikt als kennismaking, maar ook als je al langer beoefent is het een verrijking om je via de audiobestanden te laten begeleiden.

Duur en kosten van de cursus

Je kunt op elk moment starten met deze cursus De duur van de cursus is 6 weken.  De cursus blijft daarna nog 2 weken extra voor je open staan. De termijn gaat lopen zodra je je inschrijft.

De cursus kost € 35,-. Meteen na betaling ontvang je in de mail de instructies om in te loggen op je persoonlijke leeromgeving, zodat je direct met de training kunt starten.

Het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga van Tarthang Tulku is niet inbegrepen in de kosten. Je wordt gevraagd dit apart te schaffen.

Extra aanbod

Gedurende je E-training kun je tegen gereduceerd tarief workshops Kum Nye en meditatie volgen bij Nyingma Centrum Nederland in Amsterdam. Je betaalt dan € 25, – in plaats van € 35,- per workshop. Bovendien is de eerste workshop die je volgt gratis. De workshops zijn live en online te volgen. In juli en augustus vinden er geen workshops plaats.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de E-training, neem dan contact met ons.

Andere boeken van Tarthang Tulku zijn online verkrijgbaar via onze Lotus Design webshop of in de Lotus Design winkel aan de Reguliersgracht 25 te Amsterdam. Je kunt daar ook terecht voor meditatiekussens en yogamatten.