E-introductie Kum Nye

Wat is Kum Nye Yoga?

Kum Nye is een yoga-traditie uit het Tibetaans boeddhisme. Het helpt om energie vrij te laten stromen in het lichaam.  Zo blijf je optimaal gezond en vitaal.

Als holistisch genezingssyteem wordt over Kum Nye voor het eerst gesproken in Tibetaanse teksten uit de achtste eeuw. Tarthang Tulku heeft het ruim 40 jaar geleden naar het Westen gebracht en gesystematiseerd.

De langzame en zachte bewegingen van Kum Nye ontspannen heel eenvoudig je lichaam en geest. Je richt je aandacht op gevoelens en sensaties in je lichaam die door de oefeningen worden opgewekt. Zelfs als je maar enkele minuten Kum Nye per dag doet ervaar je die ontspanning al, zelfs als je het druk hebt.

Omdat je lichaam en geest beter gaan samenwerken geeft dat inspiratie en voldoening. De oefeningen zijn door iedereen uit te voeren, ongeacht je leeftijd of lichamelijke conditie.

Drie soorten oefeningen

Zittende oefeningen en ademtechnieken
helpen je gevoelens te ontdekken waarvan je je normaal gesproken niet bewust bent; daardoor kom je in contact met de vitaliteit van de energiecentra of chakra’s.

Zelfmassagetechnieken en bewegingsoefeningen
stimuleren subtiele energieën die in je hele wezen kunnen doordringen; ze integreren je mentale en fysieke zelf en helpen jezelf beter te begrijpen.

Strekoefeningen
brengen een diep gevoel van ontspanning teweeg op drie niveaus: op  het fysieke, het mentaal-emotionele en het energetische of spirituele niveau.

Deze zachte oefeningen dienen om spanning te verlichten, energieniveaus te verhogen, concentratie te verbeteren en het zintuiglijke bewustzijn te versterken.

Opbouw van de cursus

De cursus bestaat uit 6 lessen. Elke les geeft een inleiding met enkele belangrijke basisprincipes van Kum Nye en een oefensessie met specifieke Kum Nye oefeningen die horen bij het thema van de les.

De oefensessie wordt begeleid aan de hand van audio-opnamen. Deze zijn ingesproken door Charaka Jurgens, senior
Kum Nye docente van Nyingma Centrum Nederland. 

Ten slotte geeft elke les een specifieke leesopdracht uit het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga.

Als we leren onze zintuigen te openen en rechtstreeks contact te maken met onze gevoelens, komen lichaam en geest vollediger met elkaar in contact en wordt elke ervaring rijker, gezonder en mooier.

Tarthang Tulku – Tibetaanse Ontspanning

Een korte omschrijving van de inhoud van de lessen

  • Les 1 – Een andere interesse voor het lichaam ontwikkelen
  • Les 2 – Ons lichaam beter leren kennen – De ‘Zeven Gebaren’ zithouding
  • Les 3 – Ontspannen in spanning
  • Les 4 – De invloed van de adem op ons algehele welbevinden
  • Les 5 – De energie doorstroming verbeteren
  • Les 6 – Evenwicht

Voor wie?

Kum Nye kan beoefend worden door iedereen tot op hoge leeftijd. Ongeacht je lichamelijke conditie. Het wordt met succes toegepast door fysio- en psychotherapeuten.
Deze cursus is zeer geschikt als kennismaking, maar ook als je al langer beoefent is het een verrijking om je via de audiobestanden te laten begeleiden.

Duur en kosten van de cursus

Je kunt op elk moment starten met deze cursus De duur van de cursus is 6 weken.  De cursus blijft daarna nog 2 weken extra voor je open staan. De termijn gaat lopen zodra je je inschrijft.

De training kost € 85,- Meteen na betaling ontvang je in de mail de instructies om in te loggen op je persoonlijke leeromgeving. Je kunt dan direct met de training starten.

Het boek Kum Nye Tibetaanse Yoga van Tarthang Tulku is niet inbegrepen in de kosten. Je wordt gevraagd dit apart te schaffen.

Extra aanbod

Gedurende je E-training kun je tegen gereduceerd tarief workshops Kum Nye en meditatie volgen bij Nyingma Centrum Nederland in Amsterdam. Je betaalt dan € 25, – in plaats van € 35,- per workshop. Bovendien is de eerste workshop die je volgt gratis. Gedurende Corona worden de workshops online aangeboden. In juli en augustus vinden er geen workshops plaats.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de training, neem dan contact met ons.

Andere boeken van Tarthang Tulku zijn online verkrijgbaar via onze Lotus Design webshop of in de Lotus Design winkel aan de Reguliersgracht 25 te Amsterdam. Je kunt daar ook terecht voor meditatiekussens en yogamatten.