E-Leven in Evenwicht – Het hart als gids

Herken je dit?

  • Je hebt een nieuwe baan, bent plots werkloos, moet omgaan met ziekte of afscheid, je kinderen zijn de deur uit en je zoekt naar evenwicht in deze nieuwe situatie.
  • Je wilt meer zin geven aan je huidige leven.
  • Je hebt last van faalangst en wilt graag meer zelfvertrouwen.
  • Je wilt kennismaken met boeddhistische psychologie en leren hoe je dat in je eigen leven kunt toepassen.
  • Je houdt het graag praktisch en toepasbaar.

Dan is de e-learning Leven in Evenwicht iets voor jou!


De E-training Leven in Evenwicht helpt je om basisthema’s uit de boeddhistische traditie in je eigen leven toe te passen zonder dat je ‘boeddhist’ hoeft te worden. De training leidt je naar het opnieuw beoordelen van verschillende aspecten van je bestaan als mens en je huidige manier van leven.

In deze training gaat het om ‘eerlijk’ en open kijken naar je leven van nu, maar zonder schuld of verwijt. Tarthang Tulku reikt een nieuw inzicht over ons leven aan om ons ‘wakker’ te maken. De training geeft hele praktische toepassingen om te leven vanuit je hart zodat je waarachtiger, meer ontvangend en voller in het leven staat. Er ontstaat een dieper begrip en liefde voor jezelf en voor anderen. Dit zal je keuzes op een positieve manier gaan beïnvloeden.

De meeste oefeningen in dit zelfstudieprogramma zijn geschikt om in je dagelijks leven uit te voeren. Dat maakt de cursus praktisch en zorgt ervoor dat je concrete voorbeelden herkent als ze zich voordoen zodat ze een positief effect op je leven hebben.

E-Leven in Evenwicht is één van de 4 trainingen die vallen onder het programma ‘Paths of Healing’. Dit programma wordt speciaal door Tarthang Tulku aangeboden om verdieping mogelijk te maken in het bestuderen en toepassen van het onderricht uit zijn 4 basisboeken. De andere 3 trainingen in dit programma zijn E-Verborgen Vrijheid, E-Open Bewustzijn en E-Skillful Means.

De online training Leven in Evenwicht is gebaseerd op 8 hoofdstukken van het boek Leven in Evenwicht van Tarthang Tulku. De hoofdstukken worden in 16 lessen doorlopen, waarbij je wekelijks met één les kunt werken. In totaal duurt de training dus 16 weken. Met een extra uitloop van twee weken.

Op het moment dat je de e-training aanschaft begint ook de termijn van de training te lopen.

Een korte omschrijving van de inhoud van de lessen

Les 1 en 2 Vergankelijkheid en frustratie

Bewust worden van voortgaan en kostbaarheid van de tijd, hoe je je tijd en leven eigenlijk zinvol besteedt. En aandacht voor ‘zinvolle tijd’: goed leren zorgen voor jezelf zonder dat dat egocentrisch is, waardering leren beoefenen, contact maken met je innerlijke wereld.

Les 3 en 4 Beginnen met eerlijkheid

Stilstaan bij je zwaktes en sterktes, bewust worden van onze patronen vanuit verleden en maatschappij. Bewust worden van patronen in je eigen leven. En tegelijk ook jezelf liefdevolle aandacht geven, kijken naar wat je eigenlijk al weet, kracht en vertrouwen opbouwen.

Les 5 en 6 Verantwoordelijkheid nemen

Omgaan met spanningen en zien van emoties. Zien dat we vooral gericht zijn op ons gelukkig voelen door externe omstandigheden. Inzien dat het, ook in moeilijke omstandigheden, gaat om een eigen verantwoordelijkheid: zelf daarbij beoefenen van een innerlijk evenwicht . Reflectie en oefeningen met adem, evenwicht en eerlijk en liefdevol kijken.

Les 7 en 8 Het hart openen

‘De fundamentele kennis zetelt in ons hart.’ Belang van naar je hart luisteren, naar je gevoelens, je gedachten en je innerlijke dialoog. Als opening voor meer innerlijk evenwicht en als alternatief voor patronen en afhankelijkheid van omstandigheden. Oefeningen voor massage van de borst, het hart openen, ervaren van schoonheid, jezelf voeden.

Les 9 en 10 Medegevoel in ons opwekken

‘Door onszelf te voeden en te ontwikkelen sluiten we vriendschap met onszelf; ons hart opent zich vanzelf en van binnenuit ontstaat medegevoel.’ Oefeningen: voedende aandacht geven aan jezelf, ervaren van openheid, hart openen voor compassie, medegevoel ontwikkelen.

Les 11 en 12 Gevoelens uitbreiden

Ontspanning en gewaar worden van lichaam, adem en gedachten. In contact komen met sensitiviteit, leren uitbreiden en voeden van positiviteit en ervaren van stilte. Oefeningen: massage oefeningen (hoofd, handen, gezicht en borst), adem en uitbreiden van gevoelens.

Les 13 en 14 Lichaam, adem en geest

Samenhang en integratie van lichaam, adem en geest. Oefeningen: contact maken met lichaam, adem en geest.; lichaamscentra als hulp bij ‘heel worden’; het hart openen.

Les 15 en 16 Genezen door positieve energie

Wanneer we ons leren ontspannen en een positieve houding ontwikkelen kunnen we een toestand van innerlijke stagnatie doorbreken. Oefeningen: ontspanning; evenwicht via adem, zintuigen en geest; aanraken van voedende gevoelens; positieve veranderingen van een negatief patroon in relatie tot anderen in je dagelijks leven.

Door het aandachtig lezen van de hoofdstukken en uitvoeren van de oefeningen en door ze alle met een frisse blik en diepgaander te bekijken, zul je veel leren over hoe je gezonder en gelukkiger kunt zijn en hoe je van een zinvol leven kunt genieten.

Verdieping en integratie in je dagelijks leven

Deze training heeft een specifieke opbouw in leren en ervaren die het mogelijk maakt die kennis en ervaring te integreren in je dagelijkse leven. In de training word je door middel van tekst en audio’s stap voor stap begeleid in deze ontdekkingsreis in je eigen geest. Er wordt gewerkt met vier benaderingen:

  1. Eerst leer je om te ontspannen en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Daardoor ga je je prettiger voelen.
  2. Vervolgens ga je eigen innerlijke patronen onderzoeken.
  3. Dit inzicht kan zich verdiepen tot een open onderzoek van de rijkdom aan mogelijkheden in onze menselijke geest.
  4. Tenslotte krijg je aanwijzingen hoe passages in de teksten verwijzen naar boeddhistisch onderricht.

Juist deze specifieke opbouw en de daarbij behorende oefeningen maken dat er verdieping en integratie kan plaatsvinden!
De lessen bestaan steeds uit inspirerende quotes, reflecties, oefeningen. Je werkt onder andere met Kum Nye Tibetaanse ontspanningsoefeningen. Er zijn oefeningen die je thuis doet, oefeningen die je in je dagelijks leven kunt doen en studie-suggesties.

Data

Je kunt op elk moment starten met deze training.  De duur van de training is 16 weken. De training blijft daarna nog 2 weken extra open staan.

Investering

€ 80,-  De training is inclusief het boek ‘Leven in Evenwicht’. Na betaling sturen we je het boek zo snel mogelijk op. Meteen na betaling ontvang je in de mail de instructies om in te loggen. Je kunt dan direct met de training starten.

Extra aanbod

Gedurende je E-Training kun je tegen gereduceerd tarief workshops Kum Nye en meditatie volgen bij Nyingma Centrum Nederland in Amsterdam. Je betaalt dan € 25, – in plaats van € 35,- per workshop. Bovendien is de eerste workshop die je volgt gratis.
Houd er rekening mee dat er in juli en augustus geen workshops plaatsvinden.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over dit programma, neem dan contact met ons op.

Fijne oefeningen die me nuchter en eerlijk, maar ook liefdevol laten kijken naar mijn leven van nu en dat werkt.

Reactie cursist Leven in Evenwicht